Stockholm, Sweden.Select language


Transport

Stockholm har tre metrolinjer som delar sig i flera grenar. Utöver tunnelbana finns pendeltåg, tvärbana och bussar. De flesta tunnelbanestationerna utanför centrum ligger ovan mark.

Medborgarplatsen Foto: Tunnelbana

För att kunna färdas med Stockholms kollektivtrafik så krävs antingen engångsbiljetter eller ett SL-kort. SL-kortet går att ladda på med en reskassa och är då betydligt billigare även vid enstaka resor. En enkelresa som betalas med SL-kort inom zon A kostar 25 kronor och motsvarande med förköpta engångsbiljetter kostar 36 kronor eller 44 kronor vid ej förköpt biljett. Förköp krävs nästan alltid.

Det finns också dygns-, tredagars-, vecko- samt månadskort. Dessa kostar utan ev. rabatter 115, 230, 300 samt 790 kronor. För ännu längre vistelse finns även tremånaderskort samt årskort. Vid köp av kort med längre giltighetstid rekommenderas att man registrerat kortet för att kunna få ett nytt kort ifall man blir av med kortet.

SL-kortet gäller samtliga transportmedel. Stockholms lokaltrafik är uppdelad i tre zoner. Periodkorten gäller samtliga zoner. Betalar man med engångsbiljetter eller reskassa så kostar det olika mycket att resa inom en zon eller flera zoner.

Hela tunnelbanenätet är inom zon A. Åker man andra färdmedel och åker mellan olika zoner samt saknar periodkortet så kan man behöva tänka på vilken zon man befinner sig i. Information om vilka stationer som tillhör vilken zon finns här.

Karta över SL's spårtrafik med zonindelning:
Karta Stockholms spårtrafik

Det går inte att betala kontant på bussar och tunnelbanan. Däremot går det ibland att betala kontant på tvärbanan samt på vissa pendeltåg.

Taxi

Att åka taxi i Stockholm är förhållandevis dyrt. Priserna varierar beroende på sträcka, tidsåtgång, veckodag samt tidpunkt på dygnet. Bolagen är skyldiga att skylta med jämförelsepris. En sträcka på 10 km som tar 15 minuter kostar normalt 250-375 kronor. Var noga med att kolla upp vad resan kostar. Det finns en del oseriösa taxibolag som debiterar rena fantasipriser. En resa från flygplatsen in till centrum med ett av de oseriösa bolagen kan kosta 40 000 kronor.

Några av de större taxibolagen i Stockholm:
www.taxikurir.se, telefon: 08-30 00 00
www.taxistockholm.se, telefon: 08-15 00 00
www.taxi020.se, telefon: 020-20 20 20

Taxi
Taxibilar utanför centralstationen

Tåg och långfärdsbuss

Att åka tåg från Stockholm är ganska enkelt då det bara finns en tågstation. Stockholms centralstation ligger mitt i Stockholm. Härifrån avgår tåg till andra delar av landet samt vidare ut i Europa. På centralstation så finns en SJ resebutik där man kan köpa tågbiljetter för såväl inhemska som europeiska tåg. Här finns också många snabbmatsställen, kiosker, växlingskontor, turistbyrå och några butiker. Från centralstationen går det också att åka Arlanda Express till Arlanda flygplats.

Stockholms central station
Stockholms centralstation

En trappa upp från tågstation finns City terminalen varifrån bussar till andra delar av Sverige avgår samt flygbussar till Arlanda, Bromma och Skavsta. En trappa ned finns tunnelbana och pendeltåg.

SJ resebutik
Foto: SJ's resebutik på Centralstationen

Att hitta i Stockholm

För att hitta i Stockholm är ett tips att plocka upp en gratiskarta såsom Stockholm City Map t.ex. på tågstationen, färjeterminal, turistbyrå eller flygplats. Använd inte 3G data om du inte har ett svenskt SIM-kort med bra dataabbonemang för att ladda kartor till mobilen då det oftast blir väldigt dyrt. Den som använder en Nokia smartphone kan med fördel ladda Sverigekartor innan avresa och sedan slå av 3G data.

Stockholm city map - gratis karta att plocka upp
Foto: Gratis kartor över Stockholm

Kartor Stockholm:
Stockholm stadskarta Bra karta för utskrift innan avresa.
Tunnelbanekarta
Karta över all spårtrafik i Stockholm

SL Access
Foto: SL Access card

STOCKHOLM TRAVEL BOOK - SWEDEN
Copyright © 2014, D.Alin
www.stockholmtravelbook.comWEBBTIPS
City map for download
Public transport (SL)
Metro map
Public transport map
Google Translate
XE Currency calculator
Fring (cheap calls)
Skype
Fler bra länkar finns under rubriken länkar i menyn