Stockholm, Sweden.Select language


Nöjen i Stockholm

Gröna Lund
Gröna Lund är förmodligen Östersjöns främsta tivoli. Här finns karuseller som den 121 meter höga Eclipse som är världens högsta slänggunga, Fritt fall (80 meter), Fyra stycken berg o dalbanor, radiobilar, spökhus, lustiga huset och kärlekstunnel.

Gröna Lund står också värd för ett flertal konserter under året. Under 2013 spelade bland annat White Snake, The Sounds, Kesha, Bad Religion och Loreen här. Andra kända artister som spelat på Gröna Lund genom tiderna är Abba, Bob Marley, Dire Straits, Lady Gaga och Elton John. Därtill finns alla de vanliga erbjudandena som mat och dryck, sockervadd, popcorn och lotterier.

För den som vill testa på så mycket som möjligt så rekommenderas åkband som ger fritt åkande annars går det att betala per åk. Man bör ha gott om tid på sig om man vill hinna pröva allt eftersom det ofta är köer till karusellerna, speciellt under semesterperioden.
Entre: 100 kronor, dyrare vid konserter. Attraktioner betalas separat.
Webbsida: www.gronalund.com
Adress: Allmänna gränd Tunnelbana: Karlaplan (ca 1,5 km)


Grönalund
Foto: Gröna Lund

Skansen
Skansen är Sveriges äldsta friluftsmusem och den enda djurparken i Stockholm. Främst finns här nordiska djur såsom varg, björn, lodjur och älg. De exotiska djuren utgörs av några apor och några fåglar. Därutöver finns också Skansenakvariet med ormar, krokodiler, hajar, ödlor, spindlar m.m. Att besöka Skansenakvariet kostar extra. Skansen har många kulturhistoriska byggnader. På Skansen finns också flera trädgårdar och här annordas bland annat också julmarknad inför julen. Ett annat populärt inslag är Allsång på Skansen som är väldigt populärt bland många svenskar.
Webbsida: www.skansen.se
Adress: Djurgårdsslätten 49-51 Tunnelbana: Karlaplan (ca 2 km)

Bio
Det finns massor av biografer i Stockholm. Alla filmer visas på originalspråk med svensk text. Undantaget barnfilmer som oftast är dubbade till svenska. Så för den som gärna ser en film med engelsk tal så finns det massor att välja på. Svenska biografer är dåliga på att ta in filmer från andra länder än engelsktalande så det är ganska sällan filmer från t.ex. Ryssland, Frankrike, Italien eller Spanien visas på bio. För rysk film finns det däremot en årlig rysk filmfestival, Kinorurik. Standarden på biograferna är överlag hög men de flesta biograferna byggdes för länge sedan så de är ofta inte lika moderna såsom Forum Cinemas i Riga och Tallinn eller Formula Kino i Ryssland. Ljud och bild är dock så gott som alltid av hög klass. På www.sf.se kan man hitta de flesta biograferna i Stockholm, se bioprogrammen samt förboka biljetter.

Några biografer i centrala Stockholm
Filmstaden Sergel, Hötorget
Filmstaden Söder, Medborgarplatsen

Filmstaden Sergel, biograf mitt i Stockholm
Foto: Filmstaden Sergel på hötorget i Stockholm

Junibacken
Junibacken är ett museeum tillägnat barnboken. Här finns Karlsson på Taket, Pippi Långström och många andra hjältar från barndommen. Junibacken är en av de populäraste museumen att besöka bland ryska turister. Här finns också möjligheter att leka i Pippi Långströms hus Villa villerkulla. Junibacken har information ryska på sin webbsida.
Webbsida: www.junibacken.se
Adress: Galärvarvsvägen 8 Tunnelbana: Karlaplan (ca 1 km)Junibacken
Foto: Junibacken

Kungliga Filarmonikerna Stockholms konserthus
För den som gillar bland annat klassisk musik så ligger Stockholms konserthus mitt i centrala Stockholm på Hötorget. Konserthusets egen orkester Kungliga filarmonikerna spelar här men också många gästartister av olika slag. Kungliga filarmonikerna medverkar också vid tillställningar som Nobelprisutdelningen och vid utdelningen av Polar Music Prize.
Webbsida: www.konserthuset.se
Adress: Hötorget 12/Kungsgatan 43 Tunnelbana: Hötorget

Konserhuset
Foto: Konserthuset

Kulturhuset Stadsteatern
Stadsteatern bjuder på teater för såväl stora som små. Här hålls åtskilliga teaterförställningar av olika slag varje år men också dansföreställningar och konserter. Kulturhuset har även utställningar och andra aktiviteter.
Webbsida: www.kulturhusetstadsteatern.se
Adress: Sergelstorg 5 Tunnelbana: T-centralen

Kulturhuset Stadsteatern
Foto: Kulturhuset Stadsteatern

Tom Tits
Ungefär 1 timme från Stockholm ligger Södertälje en viktig stad för bland annat läkemedelsföretaget Astra Zeneca även om deras verksamhet i Södertälje minskat kraftigt på senare år. I Södertälje ligger dock också Tom Tits Experiments. Här finns många spännande experiment att prova på för barn.
Webbsida: www.tomtit.se/
Adress: Storgatan 33, Södertälje

Bowling, simulatorer m.m.

Ballbreaker
Nöjeshall som erbjuder bowling, bilbana, biljard, sport och racingsimulatotrer, relax samt mat. Finns på två ställen i Stockholm, Gärdet och Kungsholmen.
Webbsida: www.ballbreaker.se
Adress: Sandhamnsgatan 59-61 Tunnelbana: Gärdet
Adress: Lindhagensgatan 114 Tunnelbana: Stadshagen
STOCKHOLM TRAVEL BOOK - SWEDEN
Copyright © 2014, D.Alin
www.stockholmtravelbook.comWEBBTIPS
City map for download
Public transport (SL)
Metro map
Public transport map
Google Translate
XE Currency calculator
Fring (cheap calls)
Skype
Fler bra länkar finns under rubriken länkar i menyn